Om oss

Om oss

Om oss


Längre ned på den här sidan berättar vi kort vilka vi som driver Gården Bergsnäs är och hur vi kommit dit vi är idag.  Tveka inte att ringa oss om du vill ställa en fråga, komma och hälsa på eller bara snacka lite.


Vill du veta mer om Gården Bergsnäs och vårat syfte med den verksamhet vi bedriver kan du läsa mer på startsidan.

Kontakt

Mail: info@gardenbergsnas.se

Tfn, Ylvali: +46 (0) 768 037 708

Tfn, Dagar: +46 (0) 733 541 758


Adress:

Bergsnäs Gård

Hjärpalyckan Bergsnäs

342 53 LÖNASHULT

Det är inte vad vi säger, utan vad vi gör, som gör oss till dem vi är.

Ylvali

Min resa började när jag åkte till Australien för 10 år sedan, för att jobba på ekologiska gårdar genom en organisation som heter WWOOF. Jag hamnade på en självförsörjande gård tillsammans med min barndomsvän och där stannade vi en längre tid. Detta kom att förändra mitt liv på många olika sätt och en ny värld av spännande kunskap öppnade sig.


Jag fick bland annat lära mig om odling, handmjölkning, ystning, djurhållning, matlagning efter säsong och en sparsamhet med resurserna som fanns på gården. Jag fick också möjlighet att delta vid yogapassen på morgonen och meditationen på kvällen, vilket blev en tillgång både på gården och för mig själv när jag kom hem. Mitt starkaste minne från gården var brevet som vi fick med oss när vi efter ett halvår åkte hem till Sverige igen. Nog att vi hade fått med oss mycket kunskap från gården men livet handlade om så mycket mer än så, det de hoppades ha givit och visat oss var att ”kärlek och livet handlade om att ge utan att förvänta sig något tillbaka.” Med de orden fortsatte jag min resa mot ett självförsörjande liv.


Meditationen blev en stor del av det, för hur kan jag hjälpa andra om jag inte hjälper mig själv och hittar ett förhållningsätt där jag kan må bra och utvecklas. Jag sökte även alternativa sätt att odla och fann skogsträdgårdsodling och permakultur genom en utbildning på Holma Folkhögskola. Där någonstans fann jag också min själsvän och livskamrat, Dagar, och tillsammans ville vi förändra oss själva och världen.


Vi kom till Bergsnäs Gård i byn Hjärpalyckan för ca 6 år sedan och har sedan dess jobbat väldigt hårt med hjälp av nära vänner, familj och volontärer för att förverkliga den plats där både vi och andra kan utvecklas och förstå naturens samband och människans plats i ekosystemet. Jag drivs av en skaparlust som och en tro på det goda, som ibland visar mig vägar som jag trodde var stängda. Jag förundras över naturens lagar och känner stor tilltro till att vi människor tillsammans kommer att vända mycket av det destruktiva som så länge härjat världen.


Jag jobbar idag med flera olika saker, bl.a. som zonterapeut och med andra terapiformer och utbildar mig till meditationsinstruktör enligt MBSR. Jag driver tillsammas med en mycket god vän projektet Gjord i Balans, som syftar till att ge människor möjlighet att nå hälsa och harmoni i sina liv,  två av de absolut mest grundläggande egenskaperna för att människorna i sin tur ska kunna skapa ett hållbart samhälle. Jag har många intressen och några av dem är odling, örtmedicin, tovnin och att skapa en frodig och vacker natur omkring mig.

Dagar


Efter en teknisk grund på gymnasiet drogs jag till mitt intresse för byggnadsvård och snickeri. Jag gick en 1-årig utbildning i byggnadsvård varefter jag jobbade som snickare och murare. Jag har alltid varit tekniskt intresserad och en allt-i-allo person överlag. För att bredda mina kunskaper inom miljö och teknik läser jag nu till en kandidatexamen i miljöteknik 2015-2018.


Jag har en stor förkärlek till naturen och jag kan ibland bli väldigt ledsen av att se hur  människor behandlar jorden och ekosystemen. Min  empati för jorden, djuren och människorna kunde under tonåren ibland vara mycket jobbig och svårhanterlig vilket gjorde att jag   ett tag bara ville bort och överge samhället, och det var  så min strävan efter självhushåll och hållbarhet började. Jag såg att det måste finnas andra sätt att tänka och göra, som gör oss människor till vårdare av naturen och ekosystemen istället för att agera som någon slags svårbotlig sjukdom som sakta förgiftar och degraderar planeten och våra egna levnadsutrymmen.


Efter några år träffade jag min fru Ylvali och det förändrade naturligtvis mycket i livet. Plötsligt hade jag en själsfrände och en livspartner som jag visst att jag ville leva mitt liv med. Vi började sakta skapa vår vision och köpte gården Bergsnäs som egentligen inte alls var vårt drömställe utan snarare fick det duga då. Under åren som vi har bott här har vi dock förstått vilken oslipad diamant det var vi hade turen att få tag i.  Och kanske är det så överallt där det finns natur, att ett hem  och ett harmoniskt livshabitat inte bara finns, utan är något vi själva har möjlighet att skapa utifrån platsens unika förutsättningar.


Jag drivs av skaparglädje och nyfikenhet och jag ser varje dag som en gåva och en möjlighet att utveckla mig själv och att skaffa mig mer kunskap så att jag kan påverka samhället i den riktning som bygger något långsisktigt och hållbart utan att skada naturen eller de som bor där. Det är kunskap som ger oss förutsättningar att förstå och utan kunskap kan vi lätt fatta felaktiga beslut. Men kunskap är också under ständig förändring och det som är kunskap idag kan vara förlegad kunskap imorgon. Likaså är det med forskning och vetenskap och det tycker jag är hissnande att tänka på.


Därför är jag öppen för allt och tror inte det är klokt att hålla sig inom ramar som är satta av nuvarande kunskap för mycket. Snarare tror jag att vi alltid kan ifrågasätta, utveckla, förbättra och förändra och att det är så naturen fungerar.

gärdsgård

KONTAKTA OSS

info@gardenbergsnas.se

Tfn: +46 (0) 733 541 758

HJÄLP OSS BLI BÄTTRE

Har du idéer om vad vi kan göra? Ge oss gärna feedbacken vi behöver!

HITTA HIT

På vår kontaktsida finns mer information om hur du hittar till oss

Copyright @ All Rights Reserved