En skogsträdgård är en odlingsform och ett trädgårdsideal där man med inspiration från naturens lundar och skogsbryn aktivt gynnar den biologiska mångfalden genom att plantera en variation av fruktträd, nötträd, bärbuskar, klättrande växter och nyttiga grönsaker samtidigt som man lagrar koldioxid och skapar livsmiljöer för humlor, bin, svampar och andra livsformer. Metoden har därmed ett positivt klimatavtryck samt gynnar odlarens kunskap om ekosystemen och ökar självhushållningsgraden.
Vill du lära dig hur du skapar din egendesignade skogsträdgård, och om hur växterna, bakterierna och svamparna där samarbetar på de mest osannolika vis? Är du nybörjare i odling eller en inbiten odlare som vill ha inspiration om hur vi kan odla på ett sätt som gynnar både människan och resten av naturen? Kursen är för dig som vill lära dig mer om fördelarna med skogsträdgårdsodling och hur du kommer igång med såväl design som praktiskt anläggningsarbete.
Det är en fördel om du odlat tidigare och du kommer troligen få ut som mest av kursen om du redan är bekant med grundläggande odlingsbegrepp. Men alla är välkomna och många har tidigare gått kursen helt utan erfarenhet och varit jättenöjda.
I denna kurs får du kunskaper i hur man designar och etablerar en skogsträdgård. Ämnet är enormt och det exakta innehållet kommer anpassas till deltagarnas kunskapsnivåer.
Kursen erbjuder olika former av lärande där du genom bland annat digitala träffar, läsbart material, videos och ljudinspelningar kan ta till dig innehållet.
Kursen innebär att allt lärande sker online. För att genomföra kursen behöver du ha en dator, papper och penna eller digitalt anteckningsverktyg. För att använda det nedladdningsbara materialet är det bra men inte nödvändigt om du ha tillgång till skrivare.
Nya kurser startar igen i omgångar under 2021. Håll koll på kommande kurser genom vår webb-shop.
Vi använder mötesverktyget Zoom, där vi kan dela video, ljud, bild och chatt. Du kan ladda ner det gratis från zoom.us till din dator, platta eller mobiltelefon.
Ylvali Falk Groblad
Jag heter Ylvali och jobbar på vår gård som vi kallar Groblads trädgårdar. Tillsammans med min man och många hjälpande händer har vi byggt upp en permakulturgård där vi bland annat har anlagt en av Sveriges största skogsträdgårdar. Min inställning är att alltid försöka vara öppen och ödmjuk och att hitta olika sätt att inspirera så många som möjligt med mitt sätt att odla. Jag vill förklara och undervisa på ett enkelt sätt utan krångliga ord, vilket jag tror underlättar lärandet.
Kursen är uppdelad i 6 avsnitt och under avsnitten kommer du få lära dig om skogsträdgård som odlingssätt och hur växter fungerar. Jag kommer bland annat att gå igenom permakultur, planering, design, etablering, näring, förökning, gröngödsling, samodling och en hel del annat. Anmäl dig här.
"Fint att så mycket faktakunskap kunde kombineras med videor från din egen trädgård, växthus och platsen där du bor. Mycket uttömmande och komplettta dokument efter vart kurstillfällen och ibland t.o.m. före. Flera genomgångar med upprepning var oerhört bra ....det går inte att ta in så mycket nytt kring örter, träd, buskar, jord om inte fakta återkommer på olika sätt"
"Oerhört innehållsrik kurs. Mycket nyttig växtfakta och beskrivning av vind, jord, näring och temperaturens inverkan på odling. Videor och foton från verkligheten. Kursen inspirerar och gör mig glad bl.a. över att det GÅR att göra natur t.o.m, mitt inne i stan, i en vanlig villaträdgård"
"Det har varit bra att kursen har varit så grundlig, och både översiktlig och detaljerad. Att alla frågor har tagits om hand. Lagom takt, inte för mastigt/stressigt eller segt. Bra blandning på "film" - att man får se något göras, foton som det pratas kring och texter som man kan spara"
"Man får både överblick och djupdykningar, lär sig grunderna och en massa, massa knep och metoder. Man får ta del av olika sätt att utforma en skogsträdgård. Det är välkommet att ställa frågor så att man kan få lite personlig hjälp med sin egen trädgård, särskilt om man håller på att skapa den och jobba med jord, sådd och förökning/plantering"