Onlinekurs i skogsträdgårdsodling och fleråriga grönsaker med sex träffar

Garden Bergsnäs

Onlinekurs i Skogsträdgårdsodling och fleråriga grönsaker!

6 webbträffar med start den 27 oktober


Vad är en skogsträdgård?

En skogsträdgård är en odlingsform och ett trädgårdsideal där man med inspiration från naturens lundar och skogsbryn aktivt gynnar den biologiska mångfalden genom att plantera en variation av fruktträd, nötträd, bärbuskar, klättrande växter och nyttiga grönsaker samtidigt som man lagrar koldioxid och skapar livsmiljöer för humlor, bin, svampar och andra livsformer. Metoden har därmed ett positivt klimatavtryck samt gynnar odlarens kunskap om ekosystemen och ökar självhushållningsgraden.


För vem är kursen?

Vill du lära dig hur du skapar din egendesignade skogsträdgård, och om hur växterna, bakterierna och svamparna där samarbetar på de mest osannolika vis? Är du nybörjare i odling eller en inbiten odlare som vill ha inspiration om hur vi kan odla på ett sätt som gynnar både människan och resten av naturen? Kursen är för dig som vill lära dig mer om fördelarna med skogsträdgårdsodling och hur du kommer igång med såväl design som praktiskt anläggningsarbete.


Förkunskaper

Det är en fördel om du odlat tidigare och du kommer troligen få ut som mest av kursen om du redan är bekant med grundläggande odlingsbegrepp. Men alla är välkomna och många har tidigare gått kursen helt utan erfarenhet och varit jättenöjda.


Innehåll:

I denna kurs får du kunskaper i hur man designar och etablerar en skogsträdgård. Ämnet är enormt och det exakta innehållet kommer anpassas till deltagarnas kunskapsnivåer.


Material

Kursen erbjuder olika former av lärande där du genom bland annat digitala träffar, läsbart material, videos och ljudinspelningar kan ta till dig innehållet.

Kursen innebär att allt lärande sker online. För att genomföra kursen behöver du ha en dator, papper och penna eller digitalt anteckningsverktyg. För att använda det nedladdningsbara materialet är det bra men inte nödvändigt om du ha tillgång till skrivare.


Start:

Vecka 44, 2020, totalt sex träffar med sista träffen vecka 49. Vi ses på tisdagar med början 27/10 mellan klockan 18.00–19.30.


Så går det till:

Vi använder mötesverktyget Zoom, där vi kan dela video, ljud, bild och chatt. Du kan ladda ner det gratis från zoom.us till din dator, platta eller mobiltelefon.


Kostnad:

500 kr. Anmälan är bindande och görs genom Studiefrämjandet.

För övriga frågor om kursen kontakta Ylvali på tel. 076 803 7708 eller epost: ylvali.groblad@gmail.com

 

Kursledare:

Ylvali Falk Groblad


Jag heter Ylvali och jobbar på vår gård som vi kallar Groblads trädgårdar. Tillsammans med min man och många hjälpande händer har vi byggt upp en permakulturgård där vi bland annat har anlagt en av Sveriges största skogsträdgårdar. Min inställning är att alltid försöka vara öppen och ödmjuk och att hitta olika sätt att inspirera så många som möjligt med mitt sätt att odla. Jag vill förklara och undervisa på ett enkelt sätt utan krångliga ord, vilket jag tror underlättar lärandet.


Kursens uppdelning

Kursen är uppdelad i 6 avsnitt och under avsnitten kommer du få lära dig om skogsträdgård som odlingssätt och hur växter fungerar. Jag kommer bland annat att gå igenom permakultur, planering, design, etablering, näring, förökning, gröngödsling, samodling och en hel del annat. Anmäl dig här.


Kursinnehåll

  • Avsnitt 1 – Permakultur och grunderna i skogsträdgårdsodling
  • Avsnitt 2 – Digital rundvisning i en av Sveriges största skogsträdgårdar
  • Avsnitt 3 - Planering, design och etablering av skogsträdgårdar
  • Avsnitt 4 - Förökning av växter
  • Avsnitt 5 - Näring och gröngödsling
  • Avsnitt 6 – Samplantering och design av polykulturer


Förväntningar

  • Kursen är en baskurs vilket innebär att ni som deltar inte behöver någon förkunskap om skogsträdgårdsodling eller odling.
  • Under kursen kommer jag gå igenom vad en skogsträdgård är, vad som får det att växa, hur du tar hand om din skogsträdgård och tips på hur du kan designa din skogsträdgård så du får maximal skörd.
  • Alla träffar spelas in så du kan se dem efteråt i din egen takt när du har tid.


Feedback från kursdeltagare:

"Fint att så mycket faktakunskap kunde kombineras med videor från din egen trädgård, växthus och platsen där du bor. Mycket uttömmande och komplettta dokument efter vart kurstillfällen och ibland t.o.m. före. Flera genomgångar med upprepning var oerhört bra ....det går inte att ta in så mycket nytt kring örter, träd, buskar, jord om inte fakta återkommer på olika sätt"


"Oerhört innehållsrik kurs. Mycket nyttig växtfakta och beskrivning av vind, jord, näring och temperaturens inverkan på odling. Videor och foton från verkligheten. Kursen inspirerar och gör mig glad bl.a. över att det GÅR att göra natur t.o.m, mitt inne i stan, i en vanlig villaträdgård"


"Inspirerande, lärorik, glädjefylld och motiverande kurs”


"Jag har fått mycket input och fått ihop en del lösa trådar! Kunnig lärare! Toppenbra kurs!"


"Jätteintressant! Tydligt och bra beskrivet. Lätt att följa med och bli delaktig"


"Tack för en helt underbar kurs. Så inspirerande"


"Intressant med massor ny kunskap. Ska bli spännande att använda när jag själv designar min skogsträdgård"


"Jättemycket bra information, bra med mycket egna erfarenheter och praktiska tips. Bra med allt material du skickat och jättebra att det spelas in så man kan gå tillbaka och se det igen"


"Toppen kurs - otroligt tankeväckande och inspirerande"


"Så otroligt spännande och bra"


"Tack för en jätteintressant kurs!"


"Hej Ylvalí, tack för ditt gedigna arbete med skogsträdgårdsodlingskursen tisdagskvällar! Jag har tyvärr endast hunnit vara med en och en halv kursträff, på grund av alltför mycket jobb vid kursstart på vår skola. Därför är jag såå glad över att du lägger ut material och att du låter filmerna på träffarna vara kvar en månad för sådana som mig; -)"


"Tack så mycket för en jättehärlig och otroligt lärorik kurs!"


"Är så inspirerad och har fått så mycket fakta och verktyg för att skapa en skogsträdgård - jag planterade mina första två träd på min födelsedag härom dagen, kändes väldigt symboliskt"


"Det har varit bra att kursen har varit så grundlig, och både översiktlig och detaljerad. Att alla frågor har tagits om hand. Lagom takt, inte för mastigt/stressigt eller segt. Bra blandning på "film" - att man får se något göras, foton som det pratas kring och texter som man kan spara"


"Man får både överblick och djupdykningar, lär sig grunderna och en massa, massa knep och metoder. Man får ta del av olika sätt att utforma en skogsträdgård. Det är välkommet att ställa frågor så att man kan få lite personlig hjälp med sin egen trädgård, särskilt om man håller på att skapa den och jobba med jord, sådd och förökning/plantering"


"Bra tips, bra kunskap :-)) och bra med alla din mail med material som du tog upp, man kan gå tillbaka och lyssna på dem när det åter bli aktuellt"


"Jag tyckte också att du delade kursen, på bara 6 gånger (!) i viktiga områden. Toppen!"


"Lärorik och inspirerande. Gav mig några nya vinklar om mitt projekt. Ett annorlunda sätt att se på en trädgård, skog eller inte"


"Personlig erfarenhet av läraren."


"Att få en känsla av tidsramen för att sätta igång och komma igång"

"Informativ kurs"


"Inspiration och tips om hur jag kan börja planera min trädgård"


"Bra med praktiska exempel och rundvandring"


"Kursen har gett mig en möjlighet att se konkret tillämpning men även höra andra deltagaren frågor och utmaningar"


"Bra med utskick i textformat, så att det blir lätt att gå tillbaka och läsa till våren"


"Jag har lärt mig jättemycket och du har fått mig att öppna ögonen. Nu ser jag min trädgård och möjligheterna på nytt sätt"


"Jag har sett fram emot varje webbträff."


"Kanon bra"

 

 

HITTA TILL OSS

 

Adress:

Hjärpalyckan Bergsnäs 1

342 53 LÖNASHULT

 

Email:

info@gardenbergsnas.se

 

Phone: 0768 03 77 08

Copyright © All Rights Reserved