Studiebesök

Hjärpalyckans Trädgårdar

Studiebesök


Vi ordnar också studibesök och uppläggen kan variera berende av intresse. Besökare kan välja mellan fyra olika teman. 


Vi jobbar efter permakulturens principer och gör vårt bästa för att utveckla hållbara kretsloppslösningar.  Dessa system är väl värt ett besök och vi hoppas kunna bidra till inspiration, kunskap och en bredare förståelse för hur vi kan efterlikna naturens sätt att jobba.


Skogsträdgårdar/Matskog


är ett exempel på permakultur och tillsammans med vänner och familj byggde vi upp en skogsträdgård för cirka sex år sedan.


I vår skogsträdgård odlar vi fleråriga grönsaker,  örter, bär- och nötbuskar, frukt- och nötträd och klätterväxter som gynnar både människor och övrig natur. Tack vare den mångfald och alla de nyttiga kopplingar som skapas mellan växter, insekter och svampar, utvecklas ett motståndskraftigt system som bland annat står emot torka, skadedjur och sjukdomsangrepp bättre.


Maten vi får från vår skogsträdgård är mycket varierad och man kan skörda färska frukter, bladgrönsker, örter eller rötter en stor del av året. En fördel med fleråriga grönsaker är att de har större rotsystem än de ettåriga grönsakerna vilket gör att de vanligtvis har högre innehåll av mineraler, vitaminer och proteiner. 


I västra kanten av skogsträdgården har vi planterat två olika vindskydd som bidrar till att vi uppnår ett bättre mikroklimat inne i skogsträdgården. Längst ner i den mest vindskyddade delen har vi en tropiska del där vi odlar minikiwi, persika, gojji och valnöt med mera.


Köksträdgården


Även i köksträdgården samodlar vi mycket av våra ettåriga grönsaker med medicinalväxter, buskar, örter och träd. Vi använder oss alltså av liknande principer som i skogsträdgården och de två skiljer sig egentligen bara åt genom närvaron av ettåriga grönsaker i köksträdgården. Vi täckodlar och använder oss mycket av gröngödsling för att undvika öppen jord. Förutom gröngödsling använder vi även hästgödsel i odlingarna. Jorden grävs sällan om och då bara lätt på ytan för att rensa ogräs och skapa en såbädd. Det gynnar mikrolivet och ger oss en levande jord som växterna älskar.


Återbruk av gråvatten


I anslutning till ett av husen har vi byggt ett orangeri/växthus där vi renar vårt BDT-vatten (Bad, disk och tvätt). Genom ett mullfilter med maskar och flis vandrar vattnet till en levande vägg med biokol där växter lever och renar vårt vatten. Vattnet leds sedan till dammar och växtbäddar både i växthuset och i skogsträdgården. På så vis använder vi vårt spillvatten till att vattna växter och kan liknas vid att ha en extra vattenkälla på sin mark. Förutom rening och återbruk av gråvatten avnvänds orangeriet till rekreation och odling och blir en plats där vi kan vistas året om.


Byggande


Inom permakulturbyggande försöker man konstruera hållbara hus som belastar miljön så lite som möjligt. Detta innebär ofta att man vill använda lokala naturmaterial. Ett av husen här är ombyggt, med hjälp av återbruk och naturmaterial som lera och halm . Vi har kombinerat återbrukat glas, trä och timmer med lerbruk som vi blandat själva. Vi erbjuder er att titta in i huset och inspireras till att skapa hållbart byggande på egen hand. 

Hjärpalyckans Trädgårdar


Vi hjälper människor att komma tillbaka till livet genom naturunderstödd rehabilitering och en palett av olika metoder och terapier som anpassas efter just dina unika behov.

 

Välkommen till en kravlös och avslappnad väg mot ett nytt sätt att möta livet.

HITTA TILL OSS

 

Adress:

Hjärpalyckan Bergsnäs 1

342 53 LÖNASHULT

 

Email:

info@gardenbergsnas.se

 

Phone: 0768 03 77 08

VÅRA PLATTFORMAR


Instagram

Facebook

Blog

YouTube

Copyright © All Rights Reserved